Sista omgången av Serie A spelad - mästarna och skyttekungen i ligan

Spänningen ingör sista omgången i italienska Serie A var på topp - kampen stod melland de båda Milano lagen Milan och Inter som båda hade chans att bli mästare säsongen 2021/2022. Vi tittar självklart även på utfallet i skytteligan där en välbekant gammal målkung vann sin fjärde "Golden Boot" i Serie A.

Kampen om mästartiteln i Serie A säsongen 2021/2022

Innan Serie A säsongen 2021/2022 startade låg favoritskapet på regerande mästarna Inter och storlaget Juventus. Med som utmanare bakom dem nämndes Milan som både har en ung och väldigt intressant spelartrupp. Inför sista omgången var det just utmanaren Milan som satt i förarsätet. Milan ledde och hade två poängs marginal mot Inter, Juventus var redan avsågat för länge sedan.

Milan hade en svår bortamatch mot Sassuolo medan Inter tog sig an Sampdoria på hemmaplan. Det såg ut att bli en högdramatisk söndag men en fransk veteran dödade spänningen ganska tidigt. I 17:e minuten satte Olivier Giroud 1-0 för Milan och en kvart senare slog han till med även ett andra mål. Ytterligare fyra minuter senare satte Franck Kessie tredje målet och Milan hade i praktiken redan i den 36:e minuten vunnit både matchen och ligatiteln. Inter hade det lite kämpigare mot Sampdoria och hade bara 0-0 i halvtid men prickade in tre mål i andra halvlek. Båda Milano-lagen vann sina matcher med 3-0 vilket var till Milans lycka då titeln gick till dem - grattis Milan till ligatitlen 2021/2022!

De övriga två Champions League platserna gick till Napoli och Juventus. Napoli slutade trea efter att förvisso haft en fin säsong men de var inte nära att hota Milano-lagen i slutändan. Juventus första halva av säsongen var minst sagt bedrövlig och att de till slut slutade på en fjärdeplats och lyckades rädda en UCL plats får bara ses som en bonus denna säsong.

Kampen om sista nedlfyttningsplatsen

Venezia och Genoa var redan nedlfyttade till Serie B innan sista omgången så kampen om att undvika den tredje nedflyttningsplatsen stod endast mellan Salernitana och sardinska Cagliari. Salernitana var de som hade bäst förutsättningar då man hade man två poängs försprång till Cagliari. Salernitana hade mittenlaget Udinese hemma och Cagliari spelade borta mot bottenlaget Venezia.

Trots sitt övertag kollapsade Salernitana totalt. Redan i 6:e minuten gjorde Udinese 1-0 genom Gerard Deulofeu och i halvtid ledde Udinese med 3-0, detta trots att man missat en straff på övertid i första halvlek. i 57:e minuten satte Udinese dessutom 4-0 och Salernitana gick mot en hopplös förlust.

Detta innebar att Cagliari endast behövde vinna mot Venezia så hade man räddat kontraktet. Cagliari tryckte på frenetiskt och hade 18 avslut i matchen men lyckades trots det inte få in enda boll, och fiaskot för Cagliari var därmed ett faktum. Salernitana får trots sin bedrövliga insats mot Udinese spela i Serie A nästa säsong, medan Cagliari får spela i Serie B säsongen 2022/2023.

Ciro Immobile

Skyttekungen i Serie A 2021/2022 - Ciro Immobile!

Första gången Ciro Immobile vann en Serie A:s skytteliga för sitt Lazio var redan säsongen 2013/2014. Därefter har han vunnit skytteligan ytterligare två gånger och säsongen 2021/2022 fick han som 32-åring vinna skytteligan för fjärde gången. Denna säsong blev det 27 mål totalt vilket räckte till en seger med tre måls marginal.

Tvåa i skytteligan blev serbiska supertalangen Dusan Vlahovic. Vlahovic hade spelat strålande och gjort 17 mål första halvan säsongen i Fiorentina när han i januari skrev på för storklubben Juventus. Även om Juventus varit usla första halvan, men på uppgång, kändes det som att ankomsten av Vlahovic till klubben skulle kunna lyfta laget ytterligare och ge Vlahovic titeln som skyttekung. Detta underströks ytterligare när Vlahovic gjorde mål redan i första matchen för Juventus. Det blev dock "endast" sex ytterligare mål från Vlahovic vilket inte räckte för en seger i skytteligan.

Lautaro Martinez i Inter
Lautaro Martinez
Trea blev Inters 24-åring Milan med 21 mål och ska man nämna några ytterligare unga spelare som gjorde bra ifrån sig denna säsong och definitivt kandiderar för titeln som skytteligavinnare nästa säsong har Tammy Abraham i Roma (17 mål, 24 år), Gianluca Scamacca i Sassuolo (16 mål, 23 år) och nigerianen Victor Osimhen i Napoli (14 mål, 23 år). Scamacca är ett hett villebråd på transfermarknaden efter sin succesäsong och Osimhen hade vissa skadebekymmer och var borta ett tag på grund av Afrikanska mästerskapen så hans 14 mål lär troligtvis utökas nästa säsong.
Andrea Sugler har följt fotboll i hela hans liv och framför allt det svenska landslaget. Då Andrea bor i Stockholm ser hon de flesta landskamper på plats men har även varit på de flesta EM och VM de senaste åren när Sverige har deltagit, första gången redan 1992 under EM i Sverige. Andrea skriver även gärna om fotboll och spel, ibland med lyckat resultat.