Engelska Premier Leagues fyra mest minnesvärda matcher

Engelska Premier League är en av de mest konkurrenskraftiga fotbollsligorna i världen och dessutom lockar ligan många av världens skickligaste och bästa fotbollsspelare samt tränare. Under denna ligas förhållandevis unga historia (första säsongen spelades 1992/1993) har vi fått se massvis med fantastiska matcher - här har vi valt att lista våra fyra absoluta favoritmatcher.

4. Manchester United mot Arsenal (8-2) - säsongen 2011/12

Arsenal kom till Manchester för att möte sina ärkerivaler och för att försöka ta en poäng men fick lämna Old Trafford mosade, förnedrade och med stukat självförtroende. Wayne Rooney var värdarnas stjärna på den tiden och gjorde i denna match sitt sjätte hattrick för klubben. Ashley Young hade även han en av sina bättre mathcer och stod för två fantastiska mål, medan Nani, Danny Welbeck och Park Ji-sung gjorde ett mål vardera.

Gunners tröstmål gjordes av Theo Walcott undre första halvlek, och sen i den andra halvlek fick även Robin van Persie (som fortfarande spelade i Arsenal), men det var knappast något som gjorde att dessa spelare kände sig bättre till mods efter att ha blivit manglade av United.

Andrey Arshavin
Andrey Arshavin - dominant i Arsenal i denna match

3. Liverpool mot Arsenal (4-4) - säsongen 2008/09

Liverpool var på väg att avsluta sin torka på Premier League titlar säsongen 2008/2009. I matchen mot Arsenal i 33:e omgången behövde man en seger för att hålla Manchester United bakom sig i tabellen. Ryssen Andrey Arshavin, som då Arsenals dyraste värvning men utan att uträttat något värt att minnas för laget, lyfte sig ett par snäpp till en den höga nivå han faktiskt hade inom sig i denna match, och han var också spelaren som gav Gunners ledningen i den 35:e minuten.

Fernando Torres kvitterade för Liverpool, men sedan dess var det dags för Arshavins att visa sin skicklighet igen. I den 70:e minuten hade ryssen gjort ett hattrick, men han var inte ens klar där. I 90:e minuten satte han sitt fjärde mål i matchen till bortapublikens stora glädje, men en sansad Yossi Benayoun förnekade Arshavin hjälterollen då han kvitterade till 4-4 i fjärde tilläggsminuten.

2. Leicester City mot Manchester United (5-3) - säsongen 2014/15

Säsongen 2015/16 är en säsong som alla Premier League fans kommer minnes då detta är säsongen då Leicester City lyckades chocka fotbollsvärlden genom att vinna EPL. De hade slutat på 14:e plats Premier League säsongen innan men den säsongen lyckades man åstadkomma något som skulle bli en av de största chockerna i ligans historia.

Uppbyggnaden till denna mirakulösa ligaseger började dock med en match mot Manchester United redan säsongen innan. Efter att ha landat stjärnvärvningar som Ángel Di Maria och Falcao var United en av de stora favoriterna att vinna ligan denna säsong, och man kände sig ganska säkra på att vinna denna match.

The Red Devils började matchen i hög fart och Falcao arbetade from bollen till den formstarka van Persie som kunde göra första målet, och sedan adderade Di Maria ytterligare ett mål till matchen.

Leicesters Leonardo Ulloa kontrollerade nick reducerade sedan underläget, men spanjoren Ander Herrera utökade sedan ledningen för United med en klack. Men Herreras mål var det sista av värde som United presterade i matchen och i stället inleddes en show av Jamie Vardy. Hans snabbhet och kraft skapade konstant problem för Uniteds försvar vilket också ledde till två straffar för Leicester. På toppen av detta gjorde Vardy också ett lysande solomål. Ulloa satte 5- 3 på den andra straffen som Vardy skapade i 83:e minuten, vilket också punkterade matchen.

Sergio Agüero
Sergio Agüero - Man Citys stora guldhjälte

1. Manchester City mot Queens Park Rangers (3-2) - säsongen 2011/12

Manchester City ville så gärna vinna Premier League. Senast de gjorde det innan den här säsongen var 44 år tidigare, och de behövde en vinst i sista matchen mot Queens Park Rangers för att lyckas med detta. Samtidigt lurade antagonisterna Manchester United precis bakom i tabellen och i slutändan var United endast några minuter från att koras till mästare, detta då de hade ett överläge mot Sunderland och det såg nästan oundviklig ut att City skulle missa titeln.

QPR hade säkrat kontraktet inför nästa säsong redan vilket verkade ha gett dem ett starkt självförtroende snarare än mättnad, något som gav dem ett övertag mot Roberto Mancinis mannar som verkade tagna av allvaret. Ändå var det "Cityzens" som gjorde det första målet genom ett mål från argentinska högerbacken Pablo Zabaleta strax före paus.

Fransmannen Djibril Cissé chockade City då han kvitterade för sitt QPR, en kvittering som innebar att det var United som toppade tabellen helt plötsligt. Jamie Mackie gjorde sedan saken ännu värre för City när han satte 2-1 för QPR och i detta läge låg City tre poäng efter United, och det var bara 24 minuter kvar av ordinarie tid.

City kämpade tappert men lyckades inte forcera in något mål och när matchen nästan var över, och Uniteds match var redan färdigspelad och de hade vunnit, var det närmast förtvivlan på Etihad Stadium. Edin Džeko gav dock City en livlina genom sin kvittering två minuter in på tilläggstid, ett kvitteringsmål som alla trodde kom för sent då City fortfarande var tvungna att vinna matchen för att vinna ligan. Men stämningen vände snabbt till delirium då Sergio Agüero i allra sista minuten lyckades få in ett 3-2 mål, ett mål som därmed gav City EPL-titeln som de väntat på i över 40 år.
Nathan Annan är från Sydafrika och älskar att skriva, och detta framför allt om favoritsporten fotboll. Nathans intresse för fotbollen väcktes sent men efter att ha sett några matcher på plats i hemstaden Johannesburg under Sydafrikas fotbolls-VM 2010 var han fast.