VM i Qatar 2022 över - grattis Argentina till VM-guldet!

Då var finalen i VM i Qatar 2022 avklarad och vi fick se en mycket dramatisk final med hög spänning. I slutändan fick dock äntligen Lionel Messi lyfta VM-bucklan som han har saknat så i sin fantastiska karriär! Han blev också Argentinas stora hjälte, hade Frankrike vunnit hade vi dock sett en annan spelare som matchens lirare och hjälte - nämligen Kylian Mbappe som satte ett hattrick i matchen, men ändå fick se sitt Frankrike missa guldet...

Argentina - världsmästare 2022

Så var finalen mellan Argentina-Frankrike

Frankrike klev in i finalen som mycket knappa favoriter mot Argentina. Även om inga landslag behöver leta efter saker som motiverar dem i en VM-final var det ändå så att Argentina ville desperat vinna finalen för att Messi skulle få vinna ett VM i sin karriär, och Frankrike var ute efter att som första nation sedan Brasilien 1962 klara av att försvara ett VM-guld.

När matchen drog i gång var det ändå tydligt att det var Argentina som var mest taggade. Argentina var hetare i duellerna och också de som förde spelet och hade bäst intentioner för att skapa målchanser. Den stora målchansen kom också i 23:e minuten då Argentina fick straff, och som vanligt lade Messi straffen och satte säkert 1-0. Detta var inget som verkade väcka Frankrike utan man fortsatte att ha svårt att hitta ett eget spel och i 36:e minuten kunde istället Argentina utöka ledningen till 2-0 genom Ángel Di Maria efter ett vackert anfall där sista passningen till Di Maria kom från Alexis Mac Allister. Det såg mörkt ut för Frankrike och för att väcka liv i laget gjorde Frankrikes manager Didier Deschamps något så ovanligt som ett dubbelbyte i 41:a minuten, det vill säga innan halvtidsvilan. Ousmane Dembele och Olivier Giroud fick lämna och in kom istället Randal Kolo Muani och Marcus Thuram.

I andra halvlek såg det inte ut att bli mycket skillnad, trots Deschamps tidiga dubbelbyte i första halvlek. Argentina hade full kontroll på händelserna, skapade någon halvchans här och där, vilket även Frankrike gjorde. Matchen kom dock att komma att förändras drastiskt. I 80:e minuten fick Frankrike straff och Kylian Mbappe var säker, även om Emiliano Martinez i Argentinas mål var på bollen. Boostade av 1-2 reducering fick Frankrike fart och bara en minut efter straffmålet slog Mbappe till igen, denna gång på en vacker volley, framspelad av Marcus Thuram. Martinez var på även denna boll men skottet var för hårt för att han skulle kunna styra bort den. Från ingenstans var det helt plötsligt 2-2 med mindre än 10 minuter kvar. Båda lagen fortsatte att jaga segermålet och Messi hade ett kanonskott i absoluta slutskedet av ordinarie tid men Hugo Lloris gjorde en kanonräddning.

Matchen gick därmed till förlängning och även den skulle bli dramatisk. Båda lagen verkade ville slippa straffläggning då båda körde på för ett segermål. I 108:e minuten fick Argentina slutligen utdelning då Lautaro Martinez fick på ett skott från nära håll som Lloris inte kunde hålla och på returen var Messi framme och satte 3-2. Frankrike gav dock inte upp utan fortsatte jaga ett 3-3 mål och i 118:e minuten fick Frankrike sin andra straff i matchen då en argentinare täckte ett skott med handen. Mbappe gjorde inga misstag från straffpunkten denna gång heller utan 3-3 var ett faktum. I slutskedet dök en jättechans upp för Frankrike och Kolo Muani som fick på ett jätteskott lågt men Emiliano Martinez gjorde en fantastisk benparad och matchen gick till straffar.

Som alltid i en straffläggning så måste det finnas syndabockar. Denna gång var det Frankrikes Kingsley Coman och Aurélien Tchouaméni som får bära hundhuvudet. Coman straff var direkt usel i perfekt höjd för Emiliano Martinez, och Frankrikes nästa straff missades av Tchouaméni som sköt långt utanför. Och när alla Argentinas straffläggare höll nerverna i styr räckte det med fyra straffar för vartdera laget för att guldet skulle vara bärgat för Argentina, deras tredje VM guld genom tiderna (de tog även guld 1978 och 1986).

Kylian Mbappe

Kylian Mbappe vann VM:s skytteliga 2022

Inför finalen var det fyra spelare som hade chans att vinna skytteligan i VM, Lionel Messi och Kylian Mbappe stod på 5 mål var och Olivier Giroud och Julián Álvarez hade gjort 4 var. Att någon av Messi eller Mbappe skulle vinna skytteligan trodde nog de flesta men det blev bra mycket mer dramatiskt än vad någon kunde tro.

Messi satte ett mål på straff i första halvlek och gick därmed upp i skytteligaledning. Inte mycket talade för att Frankrike skulle kunna komma tillbaka i matchen och Messi såg därmed ut att gå både mot seger i skytteligan och vinna VM guld. Men i och med Frankrikes uppvaknande i 80:e minuten och Mbappes två snabba mål gjorde helt plötsligt att Mbappe ledde skytteligan med 7 mål mot Messis 6. Messi svarade med ett mål i förlängningen och gick upp jämsides igen men Mbappes 3-3 mål på straff i 118:e minuten gjorde att Mbappe till slut blev skyttekung med hela 8 gjorda mål, mot Messis 7.

Vi kan vara säkra på att Kylian Mbappe mycket hellre hade vunnit VM än bara skytteligan men det får ses som en liten tröst för fransmannen. Dessutom är han genom sitt hattrick (det andra någonsin i en VM final, Geoff Hurst gjorde ett hattrick 1966) i denna final historisk med att som enda spelare gjort 4 mål i VM finaler, då han också gjorde ett i VM finalen i Ryssland, och han har gjort totalt 12 mål i VM trots att han bara är 23 år.

Kroatien vann brons efter seger mot Marocko

Som vanligt i VM så spelas det en bronsmatch i skymundan dagen innan finalen och denna gång var matchen mellan Kroatien och Marocko. Bronsmatchen vanns av Kroatien med 2-1 efter mål av Josko Gvardiol i 7:e minuten och Mislav Orsic i 42:a minuten. Marockos "tröstmål" var en kvittering till 1-1 i den 9:e minuten av Achraf Dari.

Kroatien har nu sedan 1998, under de senaste sju VM, tagit två brons och ett silver. Inte så illa av ett land med mindre än 4 miljoner invånare. Marocko missade dock chansen att som första afrikanska land ta en medalj i VM.
Andrea Sugler har följt fotboll i hela hans liv och framför allt det svenska landslaget. Då Andrea bor i Stockholm ser hon de flesta landskamper på plats men har även varit på de flesta EM och VM de senaste åren när Sverige har deltagit, första gången redan 1992 under EM i Sverige. Andrea skriver även gärna om fotboll och spel, ibland med lyckat resultat.