Premier League 2021/2022 är slut - om mästarna och skytteligan

Premier League spelade sin sista omgång i söndags och det blev hög dramatik både vad gällde kampen om ligatiteln samt kampen om titeln som skyttekung.

Kampen om ligatiteln

Manchester City satt i förarsätet inför sista omgången då man både hade bättre målskillnad och en poäng mer än Liverpool. Med andra ord skulle det räcka gott för City om de bara slog Aston Villa hemma som egentligen inte hade något att spela för. Man hade dessutom en extra livlina i och med att man kunde till och med förlora bara inte Liverpool vann. Liverpool tog sig an Wolverhampton som även de inte hade något att spela för.

Även om det såg solklart ut för Manchester City så blev det högdramatiskt nästan hela vägen. I halvtid hade Aston Villa smått chockartat ledningen med 1-0 men även Wolves hade överraskat Liverpool genom att ta ledningen redan i 3:e minuten men hade tappat sin ledning till 1-1 då Sadio Mané kvitterade i 24:e minuten. Så trots underläge var det fortfarande fördel City med andra ord.

Och än mer dramatiskt skulle det bli. Gamle Liverpool-spelaren Philippe Coutinho satte 2-0 för Villa i den 69:e minuten och plötsligt såg vägen till guld väldigt lång ut för City. Liverpool hade förvisso fortfarande bara 1-1 men det kändes snarare om än när som Liverpool skulle sätta 2-1 och därmed skulle Liverpool vara vinnarna.

Ilkay Gündogan i aktion
Sex ynka minuter skulle dock ändra allt. I 68:ende minuten byttes tysken Ilkay Gündogan in och sex minuter senare satte han 1-2. Rodri satte sedan 2-2 bara två minuter efteråt och bara tre minuter efter det hade Gündogan satt sitt andra mål och gjort 3-2. Hastigt och lustigt var spänningen helt borta och det hjälpte förstås inte att Liverpool till sist fick en ett par mål till och vann med 3-1. Manchester City värdiga mästare trots en svacka mot slutet av säsongen som nästan kostade dem guldet, grattis Manchester City!

Kampen om sista Champions League platsen

Chelsea hade redan säkrat 3:e platsen innan sista omgången och därmed också en Champions League plats. Det var dock öppet om fjärde och sista UCL-platsen och den stod mellan Tottenham och Arsenal, Tottenham hade dock två poängs försprång.

Det som kunde ha blivit spännande blev egentligen helt odramatiskt. Tottenham spelade mot Norwich borta, som var sist i ligan och redan hade åkt ut, och de hade inga problem att enkelt avfärda Norwich. Dejan Kulusevski satte 1-0 i 16:e minuten och Harry Kane utökade till 2-0 i 32:a. Andra halvlek sprang man enkelt ifrån Norwich till en slutlig 5-0 seger efter ytterligare ett Kulusevski mål men även två mål från Son Heung-Min, som vi återkommer till längre ner i denna artikel.

Arsenal spelade hemma mot Everton, ett Everton som redan hade loggat ut från säsongen 2021/2022 efter att ha säkrat kontraktet på torsdagen och därmed var helt ointresserade att spela. 5-1 blev slutresultat till Arsenal fördel men segern hjälpte föga, Arsenal slutade på en femteplats och får därmed nöja sig med Europa League nästa säsong.

Kampen om att hålla sig kvar i Premier League

Norwich och Watford var sedan lång tid tillbaka nedgraderade till EFL Championship nästa säsong. Den tredje och sista nedflyttningsplatsen var dock öppen mellan Leeds och Burnley. Burnley hade en liten fördel med klart bättre målskillnad så en seger för dem mot Newcastle hemma skulle räcka. Leeds spelade sin sista match borta mot Brentford.

Fördelen hjälpte dock inte Burnley. Callum Wilson satte 1-0 i 20:e minuten på straff för gästerna och när han i 60:e minuten satte 2-0 för Newcastle började det se riktigt mörkt ut för Burnley, detta speciellt på grund av att Leeds hade tagit ledningen mot Brentford i den 56:e minuten.

Spänningen var dock inte helt över. Burnley reducerade i den 69:e minuten genom Maxwel Cornet och i den 78:e minuten kvitterade Sergi Canós för Brentford, och helt plötsligt räckte det med att Burnley petade in en boll till. Tiden rann dock iväg för Burnley utan att kunna göra mål och till sist satte även Jack Harrison 2-1 för Leeds i fjärde övertidsminuten. Burnley nedskickade och Leeds klarade sig kvar med nöd och näppe till sist.

Kampen om skytteligatiteln i sista omgången

Inför sista omgången stod kampen om att bli skyttekung mellan primärt två spelare: Mohamed Salah som ledde med 22 gjorda mål och Son Heung-Min som följde strax efter med 21 mål. Att Salah skulle vara med uppe i absoluta toppen var knappast någon överraskning men även om Son Heung-Min är en fantastisk, till och med smått underskattad, spelare så är han inte känd som en målmaskin som aspirerar på skytteligatiteln. Han hade dock sin bästa säsong säsongen innan då han gjorde 17 mål så man kan säga att han hade en uppåtgående trend.

Då Totteham mötte ett redan avsågat Norwich som dessutom hade släppt in flest mål i ligan fanns det så klart goda möjligheter för Son Heung-Min att göra mål. Även om Liverpool hade tuffare motstånd i form av Wolverhampton var det ett Liverpool som var på jakt och att de skulle göra mål var nästan självklart. Men, Salah fick starta matchen på bänken.

Tottenham öste på mot Norwich och man ledde med 2-0 redan i halvtid och man tryckte även in ett tredje en bit in i andra, dock utan mål från Son Heung-Min. I 70:e minuten fick han dock göra sitt mål som tog honom upp jämsides med Salah i skytteligan, och fem minuter senare kom även det andra målet vilket gjorde att han nu var uppe i ensam ledning och han såg ut att gå mot en vinst i skytteligan.

Salah var vid denna tidpunkt inne på planen i Liverpool efter att ha bytt av Diogo Jota i 58:e minuten. Med tanke på att matchen fortfarande var oavgjord och Liverpool desperat jagade ett vinstmål som kunde ge dem ligasegern så var det nästan väntat att Salah skulle göra ett mål och i 84:e minuten kom det också. Liverpools 2-1 mål innebar att Salah åter var uppe jämsides med Son Heung-Min.

Varken Son eller Salah gjorde några fler mål vilket innebar att vi fick två skytteligavinnare. Detta blev Salahs tredje gång hann vann skytteligan i EPL och Sons första. Noterbart är att för tredje året i följd så räckte det med 23 mål för att vinna Premier Leagues skytteliga.

Vem vinner skytteligan nästa säsong - 2022/2023?

Erling Braut Haaland
Nästa säsongs kamp om titeln som skyttekung är redan nu ett hett frågetecken. Anledningen till det är självklart Manchester Citys värvning av norrmannen Erling Braut Haaland från Borussia Dortmund. Haaland är en bevisat ruskig målskytt när han får vara hel och han kommer att spela i mästarlaget som i regel öser in mål. Sist City hade en skyttekung var säsongen 2014/2015 då Sergio Agüero gjorde 26 mål och anledningen är att man ofta har en ganska stor spridning på målskyttar. Att se Haaland i City blir väldigt intressant och han måste hållas som favorit redan nu.

Främsta utmanarna då? En av kandidaterna är så klart Mohamed Salah återigen. Här florerar det ju rykten om intresse från både PSG och Barca men blir han kvar är han en av de främsta utmanarna.

Sedan har vi såklart Tottenham duon Harry Kane och Son Heung-Min. Framför allt Son Heung-Min verkar ha gynnats av ankomsten av en viss Dejan Kulusevski då offensiven i London-laget verkligen vässades. Tottenham som lag gjorde också en mycket fin avslutning av ligan och det känns som att Conte verkligen börjar få ordning på laget.

Den sista utmanaren som måste nämnas är självklart Cristiano Ronaldo. För att han ska kunna utmana måste han ju förstås först bli kvar i Manchester United, och dessutom måste nya tränaren Erik ten Hag lyckas. Trots alla stora värvningar på löpande band så verkar ingen tränare få ordning på laget. Om Erik ten Hag är rätt man återstår att se men om han lyckas och Ronaldo är kvar och har inspirationen kan han fortfarande vinna skytteligan.
Juan Solamanecer är en fristående skribent som skriver fotbollsartiklar med stor inlevelse. Han skriver om ämnen, klubbar och spelare som intresserar honom och som han finner kan intressera andra. Med sin bas i San Sebastian följer han extra noga stadens stolthet Real Sociedad.