Kvartsfinalerna i VM 2022 - vinnarna och skytteligan

Kvartsfinalerna i VM i Qatar 2022 är nu färdigspelade och fick se en hel dramatik, framför allt matchen mellan Holland och Argentina som både blev en hetlevrad tillställning och så mycket dramatik man kan begära av en utslagsmatch i VM.

Kylian Mbappe
I skytteligan har vi kvar Kylian Mbappe i topp efter kvartsfinalerna med fem gjorda mål, detta trots att han inte gjorde något mål i matchen mot England. Det gjorde dock hans lagkamrat Olivier Giroud som därmed gick upp på fyra mål. Lika många mål har även Lionel Messi nu gjort efter det att han satte en straff under ordinarie matchtid. Han satte även straff under straffläggningen vilket ju dock inte räknas in i statistiken för skytteligan. Det står nu mellan dessa tre spelare i kampen om att bli skyttekung.

Kroatien-Brasilien 1-1 (Kroatien vidare på straffar)

Brasilien gick in som stora favoriter i denna match efter att ha glidit igenom gruppspel och enkelt slagit ut Sydkorea i åttondelen. Mot Kroatien mötte man dock ett mycket starkare försvar och kroaterna stoppade effektivt Brasiliens fartfyllda spel vilket gjorde att brassarna helt plötsligt såg bleka ut. Matchen slutade 0-0 under ordinarie matchtid men i sista minuten i första förlängningskvarten slog Neymar till med ett riktigt klassmål. Kroaterna kämpade dock vidare och i 117:e minuten slog Bruno Petkovic till med ett skott som touchade en back och kroaterna lyckades ta matchen till straffar. Kroaterna har blivit något av experter på straffläggning och kroaternas målvakt Dominik Livakovic blev stor matchhjälte och tog Kroatien till semi.

Lionel Messi
Lionel Messi - matchvinnare för Argentina

Holland-Argentina 2-2 (Argentina vidare på straffar)

Argentina var favoriter men inte solklara sådana inför denna kvartsfinal. Holland hade svårt att få spelet att stämma och när Lionel Messi slog en helt briljant genomskärande passning i 35:e minuten kunde Nahuel Molina skickligt peta bollen förbi Hollands målvakt Andries Noppert. Argentina fortsatte bäst även i andra och i 73:e fick Argentina straff som Messi behärskat satte. 2-0 till Argentina och ridå ned för Holland? Det kändes verkligen så men Louis van Gaal valde att sätta in sina längsta anfallare, en av dem Wout Weghorst, och satsa på långa inlägg. Detta var något som gav resultat och just Weghorst kunde nicka in 1-2 i 83:e minuten. Holland fortsatte att mata långbollar och tiden rann iväg för Holland min i absolut sista minuten fick Holland en frispark precis utanför straffområdet. Alla ställde upp sig för ett skott men istället passade Teun Koopmeiners bollen vid sidan av muren och Weghorst kunde peta in 2-2.

I förlängningen trodde många att Argentina skulle vika ner sig efter chocken att tappat segern men de genomförde hela förlängningen klart bättre än Holland, dock utan att göra mål. Matchen gick därmed till straffläggning och Argentina skulle visa sig ha nerverna bäst i styr och gick, trots allt välförtjänt, vidare till semi.

Marocko-Portugal 1-0

Portugal lekte sig förbi Schweiz i åttondelen och gick in som klara favoriter till den här matchen, en match där Cristiano Ronaldo var bänkad igen till fördel för Goncalo Ramos åter igen. Marocko valde dock att parkera bussen på klassiskt Mourinho-maner vilket gjorde det nästan omöjligt för Portugal att skapa heta chanser. I 42:a minuten gick Marocko upp i anfall och en välplacerad nick från Sevillas anfallare Youssef En-Nesyri gjorde att Marocko gick upp i en 1-0 ledning. Direkt efter målet såg Portugal stressat ut, vilket de även fortsatte vara direkt i andra.

Portugal försökte hålla farten uppe för att skapa chanser men stressen gjorde att de gjorde enkla misstag när straffområdet närmade sig. Ronaldo byttes in och man lyckades skapa ett par hyggliga chanser, där bästa möjligheten kom från João Félix som sköt ett mycket fint skott som var värt ett mål men Marockos målvakt Bono stod för en kanonräddning. Portugal lyckades aldrig få hål på Marocko som därmed skrev historia genom att som första afrikanska lag någonsin nå en semifinal i VM.

Harry Kane
Harry Kane - Englands syndabock denna gång

Frankrike-England 2-1

Den sista kvarten var det högintressanta mötet mellan Frankrike och England. Frankrike gick in som favoriter men matchen blev mycket jämn. I 17:e minuten drog Aurélien Tchouaméni på ett skott som gick in precis vid stolpen och Frankrike tog ledningen med 1-0, ett resultat som stod sig halvleken ut. I 54:e fick England straff och Harry Kane satte den säkert utan chans för lagkamraten Hugo Lloris. I 78:e slog Antoine Griezmann ett perfekt inlägg som Olivier Giroud knoppade in och Frankrike var åter i ledningen. I 84:e fick dock England ytterligare en straff efter VAR-granskning då Mason Mount blev klumpigt nedsprungen i straffområdet. Åter en chans från straffpunkten för Harry Kane men denna gång lyckades han inte hålla nerverna i styr och han skickade bollen högt över, och istället för matchhjälte blev Kane syndabocken då Frankrike säkert höll undan matchen ut.

Semifinalerna

I semifinalerna får vi nu se möten mellan Argentina och Kroatien på tisdag klockan 20:00, och på onsdag Frankrike mot Marocko, även den klockan 20:00.

Favoriter är Argentina och Frankrike, som för de flesta neutrala skulle vara den perfekta finalen. Det skulle dock kunna bli en repris på VM finalen 2018 i Ryssland mellan Kroatien och Frankrike. Lionel Messi har nu också chansen, i det som troligtvis blir hans sista VM, att få vinna lyfta VM bucklan och därmed på verkligt allvar kunna mäta sig med sin landsman Diego Maradona som den störste fotbollsspelaren genom tiderna. Och naturligtvis är det marockanska laget väldigt sugna på att skriva ytterligare historia genom att ta ett afrikanskt lag hela vägen till en VM-final. Oavsett vad som händer har vi garanterat ett par spännande semifinaler att se fram emot!
Andrea Sugler har följt fotboll i hela hans liv och framför allt det svenska landslaget. Då Andrea bor i Stockholm ser hon de flesta landskamper på plats men har även varit på de flesta EM och VM de senaste åren när Sverige har deltagit, första gången redan 1992 under EM i Sverige. Andrea skriver även gärna om fotboll och spel, ibland med lyckat resultat.