Elfenbenskusten vinnare av Afrikanska mästerskapen 2023

Afrikanska mästerskapen 2023, eller 2024 om vi nu ska säga året det verkligen spelades, vanns igår av hemmanationen Elfenbenskusten efter att ha tagit en minst sagt brokig väg till segern. Laget besegrade Nigeria i finalen med 2-1 efter att ha vänt underläge 0-1 till seger i andra halvlek. Segermålet sattes av Sébastien Haller i den 81:a matchminuten, och då han även avgjorde Elfenbenskustens semifinal mot Kongo-Kinshasa (eller Demokratiska republiken Kongo) så man kan minst sagt säga att han till slut blev nationens hjälte i detta mästerskap.

Sébastien Haller
Sébastien Haller blev den stora hjälten för Elfenbenskusten

Elfenbenskustens brokiga väg till finalen

Men som sagt, det var ingen spikrak väg till segern för Elfenbenskusten. Man började fint med att vinna första gruppspelsmatchen mot Guinea-Bissau med 2-0 men åkte sedan på förluster mot både Nigeria och Ekvatorialguinea. Mot Ekvatorialguinea förlorade man med hela 0-4 och detta ledde till att lagets coach, fransmannen Jean-Louis Gasset, fick sparken. Trots två förluster och en tredjeplats i gruppen gick man vidare till åttondelsfinal som en av de bästa treorna.

I åttondelen mot Senegal kvitterade Franck Kessié på straff i 86:e minuten och matchen gick till straffläggning som de sedan vann. I kvartsfinalen fick man möta Mali och även där låg man under med 0-1 men kvitterade i 90:e minuten och tog matchen till förlängning. I förlängningen satte Oumar Diakité segermålet i 122 minuten, i princip matchens sista spark. Semifinalen vann man sedan på ett mer normalt vis med 1-0, segermålet inprickat (som nämnts) av Haller i den 65:e minuten.

Med andra ord fick man verkligen kämpa för segern och undvek att bli utslagna med minsta möjliga marginal tre gånger om. På toppen av detta så hade man efter att Gasset fått sparken problem med att få en interimcoach på plats, men det slutade med att Gassets assisterande coach Emerse Faé fick föra laget till slutsegern. Med tanke på allt detta så smakar nog Elfenbenskustens tredje seger i Afrikanska mästerskapet extra gott, speciellt med tanke på att det skedde i mästerskapet som man själva var värd för.

Nämnas bör också att Sydafrika vann bronsmatchen mot Kongo-Kinshasa efter 0-0 och straffar, Sydafrikas första medalj i mästerskapet sedan man tog brons 2000.

Skyttekungen från Ekvatorialguinea

Skyttekungen i Afrikanska mästerskapet blev Emilio Nsue från Ekvatorialguinea. Totalt gjorde Nsue fem mål, varav tre av dem kom då han gjorde ett hattrick mot Guinea-Bissau i deras 4-2 seger i gruppspelet.

På delad andraplats med fyra mål hittar vi två spelare, Gelson Dala från Angola samt Mostafa Mohamed