Fem mest minnesvärda matcherna genom tiderna

Fotbollsspelares individuella briljans är ofta det som gör att fotbollsfans minns specifika fotbollsmatcher. Detta är dock inte allt som räknas; konkurrenssituationen mellan klubbar, vad som står på spel, kvaliteten på spelet i matchen och så klart även de dramatiska situationer som spelet framkallar räknas likväl. Med alla dessa parametrar i åtanke, här listar vi de fem matcher som av de flesta klassas som några av de mest minnesvärda i fotbollens historia.

5. Brasilien vs Italien - för-VM turnering i Frankrike (1997) | (3-3)

Även om detta var en av de sex vänskapsmatcherna som spelades i för-VM i Frankrike ett år innan det riktiga VM 1998, kvalificerade denna duell mellan "Samba Boys" och "Azzurri" på denna lista eftersom det knappast var något vänskapligt över matchen.

Turneringen med Brasilien, England, Frankrike och Italien var en prestigefylld VM-repetitionen som arrangerats i ett för-VM. Även om matchen slutade oavgjort med 3 alla, var det Italien som startade bäst och ett ytterst talangfullt Brasilien blev mer eller mindre överrumplade.

Azzurris mål kom tack vare briljans från Alessandro Del Piero och en touch av Aldair. "Seleçao" kvitterade via ett skott från Roberto Carlos och två mål från anfallarna Ronaldo och Romario.

4. Manchester United mot Bayern München - UEFA Champions League-finalen (1999) | (2-1)

Båda lagen kom till finalen efter att ha vunnit sina inhemska ligor och cuper och därmed blev denna Champions League-final inte bara en jakt på klubbfotbollens största titel utan även en chans för båda lagen att vinna en mycket prestigefylld trippel.

"Red Devils" startade något saktmodigt då både klubbens hårdingar Roy Keane och Paul Scholes var avstängda. Mario Basler gjorde mål för det tyska laget och det fanns inte många ljusglimtar för Manchester United. Till slut bytte dock Sir Alex Ferguson in Teddy Sheringham och Ole Gunnar Solskjær, vilket blev startskottet för ren fotbollsmagi.

Manchester United låg under med 1-0 när matchen nådde 90 minuter men två mål på övertid dödade hoppet för Bayern München att vinna både Champions League och en säsongstrippel.

3. Liverpool mot Barcelona - UEFA Champions League semifinal (2019) | (4-0)

Liverpool kom till matchen med ett 3-0 underläge att hämta upp efter att ha blivit överkörda på Nou Camp och de var i behov av mer eller mindre ett under för att vända totalställningen i dubbelmötet till deras fördel. Jürgen Klopps manar tände hoppet tidigt när Divock Origi gjorde mål för Liverpool redan i den sjunde minuten, men sedan verkade Barcelona hålla motståndarna under kontroll.

Georginio Wijnaldum
I början av andra halvlek hände något dock, Barcelona tappade greppet om matchen när Georginio Wijnaldum satte 2-0 och bara två minuter senare satte sitt andra mål i matchen. När sedan Origi 11 minuter senare satte sitt andra mål förstördes hoppet om ytterligare en Champions League titel för katalanerna.

2. Argentina vs. England - Kvartsfinal i fotbolls-VM 1986 | (2-1)

Många fotbollsanalytiker tror att det är denna match som skapade Diego Maradona stora ego och hans starka personlighet. Han gjorde i denna match två av fotbollens mest omtalade mål någonsin, båda i andra halvlek av matchen. Det första, det som har kommit att kallas "Guds hand", en tydlig hands (för TV tittarna) som han skickligt lurade domaren med då han förklädde det till en nick, är matchens mest kontroversiella mål.

Den andra, som kommit att kallas "Århundradets mål", kom till då "El Pibe de Oro" startade på egen planhalva och dribblade sig förbi halva engelska laget innan han skickade in bollen bakom Peter Shilton. Gary Lineker gjorde tröstmålet för England.

1. Liverpool mot AC Milan - UEFA Champions League 2005| (3-3)

Världspressen döpte den här matchen till "Miraklet i Istanbul", och det av inte helt ologiska skäl. Milan bjöd på högsta tempo direkt och satte ett mål bakom Jerzy Dudek genom en volley från Paolo Maldini efter bara 50 sekunder. Efter dubbla mål från Hernán Crespo i slutet av halvleken hade Milan ett 3-0 övertag i paus som sett efter hur spelet såg ut borde vara oöverkomligt för Liverpool.

Xabi Alonso
Dansande Xabi Alonso
Dock, en delikat blandning av tur, en karaktärsstyrka och kort och gott lite "jävlar anamma" fick allt att vända för Liverpools under andra halvlek. Steven Gerrard minskade först underläget genom att nicka in ett mål. Några ögonblick senare skickade Vladimir Smicer en in boll bakom Dida, och mindre än sex minuter efter att Gerrard gjort 1-3 målet satte Xabi Alonso ytterligare ett mål och Liverpool hade därmed utjämnat matchen.

Matchen slutade sedan i en straffläggning som Liverpool där Liverpool gick segrande ur striden.
Peter Norman är från den gröna ön Irland, älskar fotboll och Manchester United i synnerhet, där också den stora idolen Roy Keane hade sin karriär. Peter är utbildad journalist och skriver gärna artiklar och analyser av fotboll.